Search This Blog

Friday, November 25, 2011

akal fikiran..

hai.. huhuhu hemm.. nmpaknye terukgak situasi sye sbelum ni ye.. hemm.. thanz pade kawan n teman yg sanggup berikan kate-kate semangat... so now.. hidup baru permulaan pon baru..

so harini nak diceritakan tentang kelebihan akal.. fikirkan sejenak.. kenape tuhan kurniakan akal pada kita.. adakah untuk membezakan baik buruk sahaje or ade kelebihan lain.. hemmm... first thing.. kalau ade yang terkurang or tersalah.. dipersilakan tegur dan perbetulkan kesilapan saye.. kerna saye juga hanya seorang manusia.

ok.. so.. akal ni yang kite tau sebagai pemberian tuhan tok bezakan kita dari makhluk lain kerna kita mampu fikirkan kesan-kesan yang akan datang pada kita.. memang betul kita tidak boleh percaya sangat pada ramalan masa depan.. tetapi hidup kita ni kita perlu meramalkan tujuan kita hidup.. takkan la nak orang lain tentukan hidup kita tok seumur hidup kan.. hemm..

akal ni unik.. kenape ye?? kerna membezakan kita dari makhluk lain.. ok.. berkenaan dengan makhluk lain.. wujud kah?? fikir balik.. dunia ni luas.. sangat luas terbentang.. takkan tak ade kehidupan kan.. bumi sendiri mempunyai banyak kehidupan... sperti pokok.. haiwan.. dan makhluk yang tak nampak dek mata kasar..

ramai yang tak percaya bahawa ujud or tak jin or hantu ni.. hantu ni just mainan syaitan(demon) tok melemah kan rasa takut kita pada YANG MAHA PENCIPTA.. kenapa yek.. kerna.. mereka dah berjanji nak menyesat kan manusia ketika Adam di cipta... so cara terbaik tok menyesatkan manusia.. syaitan ni guna kan cara yang paling mudah.. yaitu.. "KETAKUTAN".

manusai ni pada hakikatnya tetap ade rase takut.. walau pon ade yang kate xde rase takut.. hemm.. cube tye diorang ape yg paling diorang takut.. kalau xde yang takut tu.. nasib la dengan dugaan... dugaan yang paling ditakuti umat islam apabila mereka lansong tidak di duga... hemm.. bergitu juga agama lain..

ok sambung balik pasal akal.. akal manusia juga mampu membezakan perkara yang fantasi dan rialiti.. selain tu akal juga mampu bezakan yang mana satu yang lebih slamat bila kita buat keputusan.. akal juga sebenarnya mampu mengagak apa yang akan berlaku bila kita buat sesuatu keputusan itu.. sama juga bila kita cuba untuk ramalkan sesuatu kejadian.. kalau meramal kan itu salah.. macam mane nak sediakan payung sebelum hujan kan..

meramal ni boleh.. tapi jangan la orang kate sesuatu yang salah dari segi agama.. tetapi meramal ni tujuan nye untuk membezakan jalan yang kita ambil.. kita sebagai manusia tidak mampu meramalkan perkara yang jauh nya 10 or 20 tahun akan datang.. kerna.. nak wat ramalan tok 2 hari pon takkan tepat.. sebab nye.. hidup kita ni bergantung ape perkara yang kita buat pada setiap waktu..

akal membolehkan kita berfikir secara rasional untuk jalan mana yang kita akan ambil untuk mencapai sesuatu target dalam kehidupan.. name as 'PLANING'.. bende ni perlu dalam setiap kehidupan seseorang.. keperluan merancang amatlah diperlukan didalam setiap perkara yang dilakukan.. bak kata orang "GAGAL MERANCANG ADALAH MERANCANG UNTUK KEGAGALAN" dan " TUHAN MENENTUKAN".. so jangan lupa.. merancanglah seberapa banyak yang mungkin dan seberape banyak situasi yang bakal berlaku..

akal juga adalah salah satu sistem batasan dalam pemikiran kita.. pernah dengar 'MIND OVER MATTER'?? kalau anda jumpa kaunseler.. atau pon orang yang memberi ceramah.. mereka akan ingatkan anda bahawa anda adalah apa yang anda fikirkan... so fikirkan ape pon.. asalkan kamu masih berpegang pada agama kamu.. jangan kerna sesuatu agama itu.. kita jadi sempit pemikirannya.. agama tidak melarang seseorang itu untuk menjadi siapa diri mereka.. asalkan mereka masih berpandukan hukum agama..

so jage akal kita.. think positif.. bagi akal kita train dgan positive thinking cz mmbntu dalm judgment kita ti.. ingat akal cuma ada pada manusia.. batasan yang ada hanya untuk bezakan kita dengan makhluk lain.. tp kita juga mmpu buat benda yang sama mereka buat.. asalkan minda lebih dari sgalagala nya.. n percaya pada takdir kita... hihihi sekian.. {^.^}

No comments:

Post a Comment